Vladimír Lemon: Pověst naší nemocnice je dobrá

Ze své pozice dělá vše pro to, aby kladenská nemocnice měla ještě lepší výsledky i pověst než má a z pozice jednoho z šéfů ve fotbalovém SK dělá vše pro to, aby klub hrál vyšší soutěž. V soukromí pak zaujal pozici vášnivého lyžaře, motorkáře a rybáře. Tváří týdne je ředitel Oblastní nemocnice Kladno Vladimír Lemon (63). 

V těchto dnech se v českém zdravotnictví nehovoří intenzivně o ničem jiném, jako o nedostatku personálu v nemocnicích. Jak moc se to rovněž týká kladenské nemocnice?
Nás se tahle problematika netýká, protože jsme takzvaně dobrá adresa. Jsme blízko Prahy a i z toho důvodu si na nedostatek personálu nemůžeme stěžovat. Přirozeně, několik míst volných máme, ale to je přirozená fluktuace. Samozřejmě vím, že je to současná situace, která se může někdy změnit k horšímu. Doufám, že se to ve větší míře nestane.

Podle vykázaných čísel i pověsti jste jedna z nejlepších nemocnic v širém okolí…
Jde o to, jaká čísla bereme na zřetel. Co se týče využitelnosti lůžek, počtu případu či počtu vyřešených obtížných případů od přijetí po propuštění, to jsme skutečně na špici. Jsme nejlepší ze středočeských nemocnic a přibližujeme se klinikám. Avšak máme zmrzačená čísla hospodářského výsledku kvůli několika aspektům z minulosti, ale i z přítomnosti. 

Proč k nim došlo?
Například proto, že jako jediná ze středočeských nemocnic zatím nemáme lůžka následné péče. Před necelými deseti roky prodala nemocnice svoji Léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN). Takže když potřebujeme umístit pacienta, který ještě nepatří do domácího ošetření, musíme žádat naše bývalé zařízení, aby nám ho přijali. A oni buď mají místo, nebo nemají. Když nám ho přijmou, stojí nás jeho pobyt nemalé peníze. Nám se tím zvedají vysoce nad průměr náklady na jedno lůžko. 

Zřizovatelem kladenské nemocnice je Středočeský kraj. Plánuje v ní opět zřídit vlastní LDN?
To je příliš jednoduchá otázka na složitou věc. Pavilon pro potřeby LDN stojí. Je to „emko“. Jenomže zatím je v pavilonu umístěna chirurgie, protože monoblok, kde sídlila, neprošel dosud plánovanou rekonstrukcí. Monoblok už měl být dávno hotový, ale po událostech na jaře roku 2012 se práce zastavily (trestní stíhání hejtmana Davida Ratha a ředitelky nemocnice Kateřiny Pancové, pozn. red.). S rekonstrukcí se, věřím tomu, začne příští rok. 

Nezmínil jste pověst nemocnice…
Podle mého je pověst nemocnice dobrá. Za určitými lékaři k nám jezdí pacienti i z Prahy, ortopedii u nás vyhledávají hodně také pacienti z bývalého Sovětského svazu, což je ekonomicky zajímavé, neboť za péči platí v hotovosti. 

Co vás z ekonomického hlediska trápí v současnosti?
Například provoz Centra akutní medicíny. Jeho vznikem se sice zvýšil komfort pacientů i zdravotnického personálu, ale nic nového nepřinesl. Příjmy od pojišťoven jsou stále stejně. Ovšem zároveň s komfortem se zvýšily i náklady nemocnice. Přes různá opatření je budova provozně ztrátová a nic víc už s tím nejde dělat. Další ztráty nám způsobují platby od zdravotních pojišťoven. Ani jedna z nich nám historicky neplatí ani průměrné náklady na zákrok. Urgujeme to již několik let jak na ministerstvu zdravotnictví, tak u samotných pojišťoven, a příliš se to nezměnilo k lepšímu. Před více než dvaceti roky totiž byla stanovena úhradová vyhláška a téměř nikoho moc nezajímá, že už je dávno nepoužitelná. Kdybychom od pojišťoven dostávali, co nám náleží, jsme v zisku. Připadám si ve svém úsilí tento stav změnit jako hrdina knihy Miguela de Cervantese. Ale nevzdávám se. Když vidím, že jiné nemocnice dostávají, co jim patří, tak jednou spravedlnosti musíme dosáhnout. Nejsme jediní, kdo úhradovou vyhláškou trpí, ale pak jsou novější zařízení, která nebyla při vzniku vyhlášky historicky nesprávně ohodnocena a ta jsou na tom dobře. Je potřeba, aby se pojišťovny přestaly legálně ohánět historií. Stačí, aby ministerstvo zdravotnictví jen novelizovalo úhradovou vyhlášku…

Takže zde platí přímá úměra, čím více pacientů ošetříte, v o to větší ztrátě se ocitnete?
Dá se to taky tak říct… Ale že bychom začali odmítat pacienty, to nepřipadá v úvahu!

Nemáte hrůzu z toho, že se jednou v Rakovníku zavře nemocnice a její pacienti se přesunou k vám?
Mám z toho hrůzu. Už se to stalo s dětskou pohotovostí, která je kvůli tomu u nás přeplněná. Medicínsky uzavření například rakovnické nemocnice zvládneme, jen si za současné situace nepomůžeme ekonomicky. Naopak.

Když odhlédneme od nemocnice na jih, tak uvidíme fotbalový stadion, kde sídlí SK. Klub, kde jste také ve vedení, a který, rovněž jako nemocnice, na tom ekonomicky není dobře. Jak v tomto směru vypadá budoucnost SK?
Také tam jednám se sponzory a také tam se rozčiluju. Jsem možná naivista, ale věřím v lepší zítřky jak v nemocnici, tak v SK. Fotbalu v Kladně by slušela druhá liga, ne divize jako nyní. Kvůli novému přestupnímu řádu, který začne platit letos v červnu, musíme sehnat peníze na profesionální smlouvy pro hráče. To je náš nejbližší cíl. Přesto více bezesných nocí mám z nemocnice.

Je něco, co vám vyloudí úsměv na tváři, kromě vaší rodiny?
To víte, že ano. Když vidím, jak se daří nemocnici po profesní stránce, když naši fotbalisté vyhrají zápas, když si přečtu hezkou knihu, dobře si zalyžuju, zarybařím, nebo když se projedu na Harleyi, který jsem si loni pořídil. 

Koho byste vybral za příští Tvář týdne?
Někoho, kdo by dokázal změnit situaci naší nemocnice. Ale protože mě momentálně nikdo takový nenapadá, nechám výběr na vás.

My jsme vybrali kladenskou učitelku mateřské školy a zároveň exponovanou modelku Petru Svitákovou. Na co se jí zeptáte?
Jestli chce zůstat učitelkou mateřské školy…

Jan Murárik

 

vllemonkekonickum

Ke koníčkům si Vladimír Lemon loni přibral motocykl Harley Davidson


Počasí Kladno

Předpověď počasí